Novinky

Kotel pro 6 bytovku. 4 x levnější teplo, zapaluje se 1 x za rok

Kotel pro 6 bytovku. 4 x levnější teplo, zapaluje se 1 x za rok. Zásobník vydrží i několik dnů automatického provozu. Výkon 5 - 39 kW, plný náběh do 3 minut, pohotový zdroj. Původní cena 96000,- Kč + DPH tedy 115 000,- Kč, nyní 55 000,- Kč.


Nové slevy

Nové jarní slevy- znamená sleva na regulaci inteligentní dům, sleva na Anhydrit, sleva na bazény, sleva na  teplovodní bezzálivkové keramické podlahové topení, sleva na vany Santech, sleva na deskové solární kolektory
 


Budeme stavět dům

Dům stavíte zpravidla 1x za život. Je nutné jej stavět tak, aby jste jej za 5 – 10 let nemuseli předělávat např. kvůli ceně energií. Nebo před důchodem prodat, protože jej z důchodu „neutáhnete.“

Jak, kde a z čeho stavět dům? Není jednoduché si vybrat. Reklamy se předhánějí v superlativech. Zde je návod, jak postupovat, z čeho a jak vybírat.

Pozemek
Některé obce občas nabízejí stavební pozemky zdarma. Z důvodu rozvoje obce. Určitě ale ne obce kolem Prahy. Zasíťovaný pozemek je spíše nevýhodou. Zvyšuje neúměrně cenu, pokud se na všechny sítě navážete, stáváte se vazaly monopolů (plyn, elektřina, kanalizace, voda) do smrti. V minulém století se stavělo jinak než dnes. Dnes zemní plyn nepotřebujete, stále více novostaveb instaluje tepelné čerpadlo. Je to velmi výhodné. Voda a kanalizace taktéž může být nahrazena studnou a domovní čističkou odpadních vod. Např. domovní čističky odpadních vod Akvatik mají tak vysokou účinnost čištění, že vyčištěnou vodu lze opět použít přímo v místě znečištění. To je vysoce ekologické i ekonomické. Pozemek orientován na jih je samozřejmě výhodou. Za vytápění zaplatíte cca o 30 % méně, dům a pozemek bude plný optimistického slunečního svitu. Pozor na letní přehřívání domu. Aby k tomu nedošlo, je nutno provést opatření.

Proč mít vlastní studnu?
Proč platit za to, co můžete mít zadarmo? Cena vody stále roste. Poplatky domácností za vodu a kanalizaci jsou druhé nejvyšší v rodinném rozpočtu. Hned za energiemi. Je výhodné mít vlastní studnu. Dnešní molekulární filtrační systémy Vám vyrobí levně perfektní zdravou pitnou vodu i ze závadné studny. 1. věc, kterou by jste na pozemku měli provést, je hydrogeologický průzkum. Nalezení pramenů, pak odvrtání studny. Pokud již je na pozemku dům, může být zhotovení studny obtížné. Již tam např. nevjede vrtná souprava. Navíc můžete včas posunout postel v ložnici mimo geopatogenní zóny. Studnu, včetně kvalitní filtrace, včetně vyřízení stavebního povolení kdekoliv v ČR lze dnes výhodně získat na splátky od firmy ST Kodek s.r.o. Úrok velmi nízký jen 13,5 % RPSN. Splátka za studnu (včetně vyřizování povolení a molekulární filtrace), tak bývá jen cca 500,- Kč až 2000,- Kč měsíčně.
Při realizaci rozvodů pitné vody se dnes v domech dělá dvojí až trojí rozvod vody. Např. městská do kuchyně, vlastní studna + dešťová voda jako užitkové.

Vybrat si dům zateplený, nízkoenergetický, pasivní, nebo aktivní?
Nejdříve byly nezateplené domy, pak zateplené, pak nízkoenergetické, pak pasivní, nakonec aktivní domy. Pasivní dům bez tepelného čerpadla má větší náklady na energie, než nezateplený dům s tepelným čerpadlem. Aktivní dům je nejvýhodnější. Více energie vyrobí, než spotřebuje. Za energie monopoly platí Vám, ne vy jim. Budete se těšit na vyúčtování. Aktivní dům vám tedy vyrábí peníze. A ty se mohou, zvláště v důchodu, velmi hodit.

Proč tepelné čerpadlo
Pokud stavíte rodinný dům, není to jen 3 – 5 milionů za dům. Musíte připočítat dalších 600 000,- Kč, které dáte za energie (elektřina + zemní plyn) v průběhu 10 let provozu domu. Pozor! Náklady na energie pasivního domu jsou dnes dokonce vyšší, než náklady na energie nezatepleného rodinného domu se správně dimenzovaným tepelným čerpadlem. Pokud máte v domě tepelné čerpadlo, celý dům má nárok na velmi levnou elektřinu. Tedy lednička, pračka, mrazák, svícení – to vše je mnohem levnější.
Proto je výhodné mít tepelné čerpadlo i v pasivním domě. Nízkoenergetickém a aktivním samozřejmě taky. Nejúspornější systémy tepelných čerpadel jsou voda – voda, měděné hlubinné vrty a měděné výkopy na zahradě. Měď jako zemní kolektor (sběrač) je vysoce efektivní. Měď je měď. Má dokonce 4x lepší tepelnou vodivost než nerez. Dříve používaná plastová trubka je ve srovnání s mědí izolant.
Chcete–li mít dům na dožití, jehož provoz utáhnete i z důchodu, rozhodně volte tepelné čerpadlo.
Dnes se staví domy cca 120 m čtverečních. Místem je nutno šetřit. Proto se používají tepelná čerpadla, která jsou venku na zahradě, nebo topná věž, kterou můžete umístit do chodby, nebo vedle kuchyňské linky.

Topná věž je vlastně velká kotelna na 1 m čtverečním. Obsahuje: tepelné čerpadlo, oběhová čerpadla primáru i sekundáru, pojišťovací ventily, expanzi, bojler 260 litrů, solární kotelnu včetně solární čerpací jednotky, čerpadla, výměníku, expanze, pojišťováku, navíc je zde bronzové cirkulační čerpadlo (abyste dlouho u umývadla nečekali než k vám doteče teplá voda). Může mít i chladící modul pro pasivní bezkompresorové chlazení. To je mnohem účinnější a asi 50x levnější, než klimatizace.
Vzhledem k tomu, co vše topná věž umí, je to velmi, velmi levné zařízení. Kvalitní značkový spolehlivý výrobek. Navíc, od Kodeku se slevou až 20 000,- Kč.

Tepelné čerpadlo pomáhá splácet hypotéku
Počítejme energie na novostavbě 60 000,- Kč, včetně vodného 70 000,- Kč.
Pokud pořídíte účinný systém tepelného čerpadla (ne vzduch voda), srazíte náklady do 20 000,- Kč. Max 25 000,- Kč. Roční úspora 45 000,- Kč.
Roční splátky na tepelné čerpadlo financované přes hypotéku, dle systému, 2 400 x 12 měsíců = 28 800,- Kč. Tedy, tepelné čerpadlo je ziskové již 1. rok!!!
Pokud byste vyhodili plynový kotel a instalovali tepelné čerpadlo, již 1. rok vám ušetří tepelné čerpadlo na energiích, i při započítání investice do tepelného čerpadla, 16 200,- Kč.
Při novostavbě navíc ušetříte peníze za neprovedení plynofikace rodinného domu. 70 – 120 000,- Kč, dle kvality plynového kotle.
Tepelné čerpadla mají mnohem delší životnost, než nástěnné plynové kotle.
Kvalitní tepelné čerpadlo a účinný systém vám zajistí jistotu Vašeho důchodu.

Pokud pořídíte ještě kvalitní čističku odpadních vod, ušetříte peníze za stočné, popř. poplatky za odvod deště a navíc získáte zdroj čisté vody zdarma.

Proč nevolit zemní plyn?
V EU je dnes cena zemního plynu 1,2 až 1,5 EUR / kubík. To je asi 2x více, než v ČR. Je celkem zbytečné dále mluvit o plynu. Když, tak jedině jako palivo do aut. Na to dostanete ve Francii dotaci 1000 EUR. Zemní plyn je fosilní palivo dodávané do EU z politicky nestabilních zemí. A to je rizikové jak z hlediska ceny, tak jistoty dodávek.
Plynofikace rodinného domu není dnes levná záležitost, nástěnné plynové kotle mají životnost jen 10 let, navíc musíte stále platit revize, a k tomu je plyn nebezpečný.

Proč budovat domovní čističku odpadních vod
Pořízení kvalitní domovní čističky odpadních vod, např. Akvatik, je asi 10x levnější, než poměrné náklady na budování centrální kanalizace. Provoz domácí čističky odpadních vod je již dnes 8x levnější, než stočné – poplatky za kanalizaci. Navíc kvalitní čistička odpadních vod vám vyčistí vodu tak kvalitně, že ji můžete opět použít v místě znečištění. To je vysoce ekonomické a ekologické.
Trvá vyřízení povolení na čističku dlouho? Napište si do projektu jímku na vyvážení, až obdržíte stavební povolení začnete stavět a máte přitom dost času vyřizovat povolení na čističku. Pokud za čističku umístíte jímku na vyčištěnou vodu, mnohé stavební úřady nevyžadují stavební povolení, ale jen ohlášení. Do této jímky zaústíte i dešťový svod. Pak nebude hrozit, že budete platit poplatky za odvedení dešťové vody. Poplatky za odvedení dešťové vody jsou v ČR zatím málo obvyklé. Němci, kteří stavějí domy v ČR ale dávají jímky na dešťovou vodu do projektů automaticky. V EU je hospodaření s vodou na mnohem vyšší úrovni, než v ČR. V EU je již dnes voda 4x dražší, než v ČR.
Ve vyčištěné vodě z čističky lze chovat i ryby.

Kupovat dům od developerů?
„Developerské projekty jsou prokletím Krkonoš,“ říkají místní. Domy jsou stavěny jen na kšeft. Estetika, ekologie, ale i provozní náklady jsou až v pozadí.
Jsou ale případy, kdy nemáte na výběr a od developerů koupit musíte.

Zděný, nebo montovaný?
Můj názor je, že není velký cenový rozdíl, mezi zděným domem a montovaným. Zděný je trvanlivější. I realitní kanceláře dávají zděným domům vyšší „reiting“, než montovaným. U montovaných domů – bydlíte za 52 dnů. Montovaný dům má perfektní tepelně izolační vlastnosti, ale špatnou akumulaci tepla. Je vhodné akumulaci tepla posílit realizací podlahového vytápění.

Bungalov?
Je moderní jednoposchoďový dům. Nemusíte chodit do patra. Což je vhodné zvlášť do důchodu. Při stejné obytné ploše, jako poschoďový dům, má bungalov 2x dražší střechu.

Budovat sklepy?
70 - 80 % současných novostaveb je bez sklepů. Není již nutno mít kotelnu, uhelnu,... Sklepy jsou výhodné, ale prodražují stavbu.

Proč podlahové vytápění
„Nohy v teple, nemoc v pekle“, říkají i primáři. Podlahové topení je zdravé, nevíří prach, zlepšuje tepelnou pohodu.
Již samo podlahové topení snižuje náklady cca o 30 %. Je jedno, topíte–li zemním plynem, elektřinou, nebo tepelným čerpadlem.
Podlahové topení pro tepelná čerpadla se dimenzuje malinko jinak, než na zemní plyn.
Správně navržené podlahové vytápění není drahé, ale zvyšuje výkon a topný faktor tepelných čerpadel až na 7,3!!!
Tedy 1 kWh vezmete od elektráren, 6,3 vám dá tepelné čerpadlo. A to je zatraceně zajímavé. Doloženo státní zkušebnou Arsenal Vídeň.
Kvalitní podlahové vytápění může být poměrně levné, lze jej snadno zhotovit i svépomocí.

Biomasový, nebo peletkový kotel do dnešní novostavby?
Prodejci a výrobci těchto kotlů je doporučují i do novostaveb. Nevýhodou je nutnost vybudování kotelny. Problém je s regulací. Zatímco tepelná ztráta domu 120 m čtverečních je dnes 6 kW, kotle se vyrábí mnohem větší.
Další nevýhodou je nestabilita cen peletek a dřeva. Peletková kotelna vyžaduje práci a starosti. Navíc komín musí, kvůli agresivitě kouře ze dřeva, být vložkovaný nerezí. Dovoluji si doporučit krb, nebo krbová kamna jako perfektní záložní zdroj tepla.

Rekuperace
Je zařízení, které odebírá teplo vzduchu, který vyfukujete z domu pryč a předává jej čerstvému vzduchu, který proudí dovnitř. Není to zdaleka tak přínosné, jako tepelné čerpadlo. Ale je to dobrá věc, spoří energii. Pokud realizujete 1 trubkový rozvod, vzduchovým potrubím se po domě roznáší hluk... V případě pasivního domu je vhodné instalovat topnou věž s rekuperací, regenerací, ohřevem teplé vody a solární kotelnou.

Zahrada
Zahrada není jen hra, ale i investice. Cca 200 – 400 000,- Kč. Takovou okrasnou zahradu je nutno pravidelně zalévat. Cca 2,5 kubíku vody, 1000 m čtverečních zahrada, za 15 minut letního večerního zalévání. A to je jen lehká zálivka, nikoliv hloubkové zalévání. Pokud byste vodu nakupovali, jen zálivka zahrady vám spolyká desetitisíce. Při ceně vodné stočné 50,- Kč je to 135 Kč / den, 100 dnů zálivky 12 500,- Kč. Proto je výhodné mít čističku Akvatik, nebo vlastní studnu.
V některých oblastech politici pravidelně v létě vyhlašují zákaz zalévání zahrad z důvodu nedostatku vody. Kdo je připraven, není ohrožen, dí staré Baťovské heslo.

Zimní zahrada
Může být vydatným zdrojem tepla zdarma. Ale taky zdrojem potíží s věčným přehříváním. Je nutné správně ji navrhnout a orientovat.

Bazén
Pokud máte vnitřní bazén v domě, počítejte, že spotřebuje tolik energie, jako celý dům. Jen solární systém jej nevyhřeje. V zimě slunce svítí málo, zapadá o půl 3. Tepelné čerpadlo je mnohem spolehlivější zdroj tepla. Často, pro vytápění bazénů, se doplňuje solárními kolektory. Pokud máte venkovní bazén, k jeho vytápění mimo topnou sezonu lze využít v tu dobu nevyužité tepelné čerpadlo.

Solární kolektory
Jsou dobrá věc. Teplo zdarma. Jen jejich investice je poměrně vysoká. Proto mají cca 10x horší návratnost investice, než tepelné čerpadlo. Ke 100 % spolehlivému vytápění nejdou použít, v zimě je krátký sluneční svit. Pouze k přitápění, nebo ohřevu teplé vody na sprchování.
V ceně topné věže je již i solární kotelna!

Fotovoltaika
Solární kolektory, které vyrábějí elektřinu. Výborné, avšak drahé. Návratnost bez dotace kolem 10 let. Fotovoltaiku lze výhodně spojit s tepelným čerpadlem. Nakupujete pak elektřinu pro dům za 1,91 Kč / kWh, prodáváte 13,20 Kč / kWh. Ideální řešení pro aktivní dům.

Dům stavíte zpravidla 1x za život. Je nutné jej stavět tak, aby jste jej za 5 – 10 let nemuseli předělávat např. kvůli ceně energií. Nebo před důchodem prodat, protože jej z důchodu „neutáhnete.“


Gedip.cz

Kodek, Horní Lideč 94, 756 12 Vsetín, tel.: 571 448 382, mail: kodek@iol.cz   |   Copyright Kodek - tepelná čerpadla 2008.

www.jakbydlet.cz  lifestyle skladové kontejnerykontejnery, balkonyPalety bydleti.cz